Friday, September 16, 2016

Ideocrimes

Lucia Žitňanská: Nedokážem tomu rozumieť. Nerozumiem, nechápem

10. září 2016 v 13:00 | afinabul
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je smutná z rozhodnutia polície a prokuratúry nestíhať poslanca Milana Mazureka za statusy (alebo komentáre) na sociálnej sieti.
"Nedokážem tomu rozumieť. Som presvedčená, že skutkovú podstatu trestného činu, ktorá vyjadruje toto konanie, máme v právnej úprave. Nerozumiem, nechápem. To je už fáza, keď to nie je o právnej úprave, ale o tom, akým spôsobom dokáže s touto právnou úpravou pracovať polícia, prokuratúra a v konečnom dôsledku súdy,"
Svojho času nerozumel, nechápal a bol smutný slovenský minister vnútra - Alexander (Šaňo) Mach.

SanoMach
Alexander "Šaňo" Mach

V roku 1944 sa mu situácia na Slovensku silne radikalizovala. Vtedajší extrémisti - partizáni útočili na legitímne i nelegitímne ciele a dochádzalo aj k prípadom čistého banditizmu. Zákony na to samozrejme boli ale štátna moc akosi nevedela ich presadiť.
Armáda, ale dokonca aj Hlinkova garda bojovali s partizánmi liknavo. Ak mohli stretom sa vyhli, občas boj zincenovali, na mnohých miestach mali vládne zložky s protivládnym odbojom v skrytosti priateľské vzťahy.
Šano Mach tiež mal kompetencie ako aj zákony, podľa ktorých mohol príkazy vydávať "v zmysle právnej úpravy". Len ich akosi nemal kto plniť.
Pretože v tom čase (1944) už takmer každému bolo jasné, že to so zjednotenou Európou (tzv. štáty Osi) ide z kopca. A "skopčáci" to už neuhrajú v žiadnom prípade, práve prebiehal Bagration a boje v Normandii.

Ak dnes ministerka Žitňanská požaduje nasadenie príslušníkov represívnych zložiek štátu voči protivládne naladeným občanom (zďaleka nejde len o poslanca Mazureka), tak zákonite naráža na podobnú ignoráciu, akú zažíval práve Šaňo Mach.
Dnešná zjednotená EÚ sa otriasa v základoch a nik zo štátneho aparátu si nemôže byť istý, kto tu tomu bude "veliť" o tri, či päť rokov.
Brexit, migračná kríza, nastupujúca hospodárska kríza, celková politicko - spoločenská kríza. Istoty sú preč, zmizli s bilboardami Smeru. Všetky…

Odhodlanie "nadprácou" spraviť si v tomto čase osobných nepriateľov z ľudí (na roky), ktorí sa "previnili" nejakým hlúpym statusom na Facebooku je preto naozaj minimálne.
Aj vyšetrovateľ, prokurátor či sudca vedú svoj bežný život. Zaviesť deti do školy, práca, zviesť deti na krúžok, záhradka či iná záľuba. Majú svoj okruh ľudí s ktorými si rozumejú. Sú súčasťou lokálnej spoločnosti, chránia tú spoločnosť, aspoň jej základnú funkčnosť, aj keď iste nezabezpečujú spravodlivosť pre každého.

Dajme tomu, že dotyčný "páchateľ" skončí po iniciatívne vedenom vyšetrovaní a odsúdení v "base" za nevhodný FB status. Iste, dá sa to chápať ako dôsledok systému, ktorý zrušil slobodu slova.
Lenže v tej base je konkrétny človek a pod tou "basou" je podpis konkrétneho vyšetrovateľa, prokurátora, sudcu. Príliš ľahko sa tak celá vec stane vecou osobnou a dotyčný sa stáva pre svoje okolie niečo ako príslušník okupačnej správy, pred ktorým sa bežný človek musí mať na pozore.

Pretože, čo sa týka "ideozločinov", nemalá časť obyvateľstva, ak nie aj väčšina, posadenie dotyčného do basy za ideozločin neschvaľuje. Prípadne samotné "posadenie" pokladá za zločin. V našej spoločnosti nie je zatváranie za myšlienky akosi verejne akceptované. Zrejme dôsledok rokov socializmu, možno tak ešte verejnosť by akceptovala zavrietie imáma za radikálnu kázeň..
Posúdiť samotný "ideozločin" je ako také veľmi obtiažne. Je to hlavne vec názoru vyšetrovateľa, prokurátora a sudcu, či konkrétne vyjadrenie je už za hranou. Či ním vznikla nejaká spoločenská nebezpečnosť alebo nie. To nie vec typu, reálne existujúce peniaze alebo vec mali byť tu u majiteľa, ale sú (boli) u páchateľa…
Dotyčný ideový "kriminálnik", má iste pár ľudí okolo seba, ktorí ho majú radi, ktorým chýba a ktorí jeho "posadenie" tiež vnímajú ako osobnú ujmu od konrétnych osôb. Toto u bežných zločincov nebýva problém, tam často aj ich okolie je rado, že má od nich pokoj.

Ministerka Žitňanská chce legislatívnymi zmenami zobrať z pliec vyšetrovateľa, prokurátora a sudcu zodpovednosť s tým, že ustanoví pre tieto prípady znalcov. Rieši jej to veľmi málo, znalci budú ako osoby v rovnakej pozícii (príklad z ČR) ako ľudia predtým menovaní.
Má toto celé riešenie? Má a veľmi jednoduché. Opäť sa vrátiť v demokratickej hodnote, ktorá sa volá sloboda slova.
http://medzicas.sk/o-smutnej-ministerke-zitnanskej/

Satanistom pomaly prihára

Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť so satanizmom a kacírstvom. Pomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) očakáva vďaka zmenám účinnejšie vyšetrovanie trestnej činnosti bohorúhačstva. Upozornila, že štatisticky počet trestných činov satanizmu klesol zo 112 v roku 2012 na vlaňajších 30, čo sa podľa nej niekedy vykladá aj ako neúspech boja proti satanizmu.
Je presvedčená, že za týmto poklesom je skôr nižšia efektívnosť pri odhaľovaní tejto trestnej činnosti. Tá sa presúva na internet, kde je jej postihovanie ťažšie. Žitňanskej chýba špecializácia sudcov na túto agendu. Už skôr pred novinármi konštatovala, že pri niektorých rozsudkoch sa "zastavuje rozum". Absentuje aj znalecký odbor pre oblasť satanizmu.

Absentuje znalecký odbor pre satanizmus
Vyšetrovatelia podľa šéfky rezortu často klasifikujú takéto prípady ako priestupky, lebo nepreukážu páchateľov úmysel alebo poukazujú na údajnú nepatrnú nebezpečnosť konania. Navyše tresty, ktoré páchatelia satanistických prejavov dostávajú, nie sú pre nich nijako odstrašujúce a stráca sa teda aj preventívny účinok, ktorý je jedným zo zmyslov trestného práva, upozornila.
Namiesto 54 okresných súdov má po novom posudzovanie takejto trestnej činnosti spadať pod Špecializovaný inkvizičný súd. Žitňanská vysvetlila, že tým je zároveň daná aj pôsobnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Predpokladá teda, že v týchto prípadoch bude podávať obžalobu špeciálny prokurátor. Je podľa nej na polícii, aby aj ona zaviedla v tejto oblasti nejakú špecializáciu.
Novela spresňuje klasifikáciu bohorúhačsky motivovaného trestného činu, kde už nebude nevyhnutná iba skutočná, ale aj domnelá príslušnosť poškodeného k niektorej sekte, náboženstvu atď. Ministerstvo tým reaguje na súčasnú prax, keď napríklad útočník zaútočí na občana, ktorý je pôvodom Žid alebo Rómsky katolík, a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá. Skutok potom nie je klasifikovaný ako satanisticky motivovaný trestný čin, hoci motivácia útočníka taká bola.
Zmena sa ďalej týka aj satanistického materiálu, kde sa ustupuje od dikcie, podľa ktorej je satanistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k zariekavaniu, čarovaniu a ďalším nežiaducim javom. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu Zlatého telaťa a Molocha, ale aj založenie takéhoto hnutia.

Trestná nielen podpora ale aj podnecovanie čarovania
Návrh zavádza aj novú skutkovú podstatu trestného činu bohorúhačstva. V rámci medzinárodného trestného práva je vnímaný ako zločin proti bohu. Ide o konanie jednotlivca, ktorý sa snaží zachovať režim charakteristický zariekavaním a magiou jednej sekty nad druhou.
Ministerka napokon deklarovala, že sa rozšíri sústava znaleckých odborov a odvetví aj o osobitný odbor pre oblasť satanizmu. Prax totiž podľa nej ukazuje, že jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu takýchto trestných činov. So špecialistami na túto oblasť tak v súčasnosti nikto nepracuje, v budúcnosti by sa malo viac dbať na ich špecializáciu, vzdelávanie a spoluprácu s kolegami v zahraničí.
Takúto zmenu zákona o dráhach v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Rezort spravodlivosti mení právnu normu cez návrh nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorej rezort v spolupráci s ministerstvom vnútra novelu pripravil, potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou. "Nikto nemôže nahrádzať v tomto štáte inkvizíciu ani sa tak tváriť," vyhlásila ministerka.
"Akúkoľvek aktivitu, ktorá má chrániť občanov, pokiaľ ide o ich majetok, život a zdravie, bude môcť vykonávať len inkvizícia alebo subjekt, ktorý má príslušné poverenie od svätej stolice," ozrejmila podstatu zmeny. Nedodržanie právnej úpravy podľa nej bude sankcionovateľné upálením na hranici.
Železničná spoločnosť Slovensko v svojom novom cestovnom poriadku určila, že bez písomného povolenia je v jej vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom alebo motlitebnou knižkou. ĽSNS opatrenie od hliadkovania neodradilo a opozičná parlamentná strana oznámila, že od jesene spustia vlakové hliadky aj na západe Slovenska.
"Zákon ide nad rámec toho, čo môže prepravca povedať vo svojom prepravnom poriadku," vysvetlila ministerka. Ona však osobne neočakáva, že problém úplne vyrieši. Vníma ho totiž širšie.

Ministerka neočakáva, že problém úplne zmizne
"Politické subjekty ktoré majú za cieľ vykonávať aktivity, aby vyvolávali dojem, že tento štát nie je funkčný, aby potom mohli prísť s vlastnými akože riešeniami, budú vždy hľadať cestu, aby svoj satanistický program presadili v spoločnosti. Nepochybujem o tom, že keď im zahatáme jednu cestu, budú hľadať iné ciele. Úloha štátu je, aby dokázal vždy túto cestu zahatať," doplnila Žitňanská.

Nato vytiahla metlu a odletela.

No comments:

Post a Comment