Sunday, December 4, 2016

Christian values and black Friday

Vlna křesťanských „prchlíků“ a boj o křesťanské „hodnoty“


Černý pátek (anglicky Black Friday) je marketingová akce po vzoru USA a Kanady, spojená s výprodejem a velkými slevami obchodníků. Název je reflexí poklesu cen na počátku světové krize z roku 1929. V Americe je Black Friday každoroční událostí, kdy většina velkých obchodních řetězců zahajuje období výprodejů za výrazně snížené ceny. Černý pátek je vždy na konci listopadu, den po dnu díkůvzdání a považuje se za začátek předvánoční nákupní horečky. V USA to není oficiální svátek, ale např. Kalifornie dává v tento den volno státním zaměstnancům a jiné státy také zaznamenávají pro tento den velké množství dovolených.  Obchody dlouhou dobu na černý pátek otevíraly od 6. hodiny ranní, ale zhruba od roku 2000 začaly otevírat dříve, v některých případech již o půlnoci nebo dokonce před ní.

Černý pátek má u veřejnosti velkou odezvu, nakupující jsou ochotni stát hodiny v dlouhých frontách a v okamžik otevření obchod „vzít útokem“, přeplnit jeho kapacitu a uvnitř se horečně prát o omezený počet zlevněného zboží. Občas dochází k roztržkám, násilí a ke zraněním, jak mezi zákazníky, tak personálem obchodu, v několika extrémních případech i smrtelným. Černý pátek je kritizován jako svátek konzumerismu. Obchody často pod náporem zákazníků utrpí nějaké škody na majetku, ale celkově (podle organizace National Retail Federation) si mohou pochvalovat tržby, které (za černý pátek a následný víkend) se od 27,8 mld US$ z roku 2005 vyšplhaly na 59,1 mld US$ z roku 2012 a za stejné období se počet nakupujících zvýšil ze 140 na 247 milionů s průměrnou útratou, jenž vyšplhala z 303,81 dolarů na 423,66. V Česku zahájila každoroční slevy na Černý pátek společnost Apple v roce 2011. Pojem se postupně rozrostl na všeobecnou reklamní akci zaměřenou na slevy v daném termínu.
Úvodní video je z noci 23.11.2016

tedy z noci před Černým pátkem, kde lidé hodiny čekají v dlouhých frontách, aby pak útokem (úprkem) brali nákupní vozíky a kýžené zboží, jak je vidno ve videu, které je kompilací z předchozích let:

či v tomto z letošního roku

Tato vlna, která je pouze začátkem vánoční nákupní horečky a která se v průběhu roku různě opakuje u všech různých slevových akcí, velmi připomíná chování uprchlíků a jejich přistěhovaleckou vlnu. Obojí má pak společné to, že aktéři vždy chtějí získat něco lepšího, avšak způsob, jakým toho chtějí dosáhnout v obou případech velmi připomíná zákony džungle.
Krize současného světa je krizí hodnot
Pohled na koupěchtivé davy, které reprezentují křesťanskou kulturu, je deprimující a to z několika důvodů. Za prvé – kde jsou ty křesťanské hodnoty, když ve výsledku jedinou hodnotou je konzum a když ve výsledku každý uprchlík je na tom lépe, protože ten má pořád víru a především smysl pro rodinu?  Za druhé – jak chce křesťanská (atlantická) kultura bojovat za změnu světa, když ve skutečnosti právě konzumem (a s tím souvisejícími půjčkami) jde mocným na ruku a posiluje tím své otroctví? Za třetí – jak to chce změnit Amerika (s Trumpem nebo bez něj), když právě ona nezná jinou filosofii, než byznys, konzum a úspěch za jakoukoliv cenu, tzn. za i cenu totálního drancování přírodních zdrojů?  Za čtvrté – mohou lidé, jejichž hlavním smyslem života je televize a jídlo (a při pohledu na ty lidi v davech je jasné, že bílý člověk se sám likviduje obezitou a cukrovkou a že není daleko od pravdy tvrzení, že stačí Ameriku odpojit od elektřiny a Američané pojdou, protože nebudou mít přístup na dialýzu), mohou tito lidé něco změnit volbami či protesty? Za páté – jak by to vypadalo, kdyby celý svět žil americkým stylem života a to ještě tak, že by se všem lidem maximálně zvedly platy (psala jsem o tom zde Každý musí dostat spoustu peněz) – jak by se zvedla spotřeba a jak dlouho by to zeměkoule vydržela (a tím myslím i odpad)?
Otázek je celá řada, ale ať se na ně díváme z kterékoliv strany, jasné je pouze to, že svět – planeta – potřebuje změnu naprosto zásadní! A že USA s jejich filozofií dravého individualismu a úspěchu za každou cenu ji nenabízí ani pro jednotlivce ani pro lidstvo jako celek!
Ač se totiž říká, že „lidstvo se vyvinulo“, ve skutečnosti se vyvinuly pouze technologie, zatímco lidstvo nejen zůstalo na úrovni neandertálců, ale na rozdíl od nich se „díky“ závislosti na technologiích připravilo o to zásadní, a to o možnost přežití bez závislosti na systému. Což v souhrnu znamená, že technologie neposloužily lidstvu, ale pouze těm, kteří je na úkor lidstva zavedli. A jsou to právě technologie (ruku v ruce s různými podobami náboženství), co v lidech ubilo svědomí a skutečné lidství – morálku, potřebu mít kořeny, úctu k předkům, úctu k přírodě a především schopnost rozeznávat hodnoty a „hodnoty“.
A má-li se něco změnit, pak to chce změnu systému – změnu STRATEGIE (časový horizont několika desetiletí). Tzn., že má-li se něco změnit, musí se začít u dětí! Ony musí jako první poznat a přijmout, že „šťastný není ten, kdo je úspěšný, ale naopak úspěšný je ten, kdo je šťastný“.  A tudíž že štěstí není ve frontě na slevy a v kontu u banky (a v materiálnu, jak nám to krásně předvádí nejen deprese jako západní nemoc č.1, ale i americký pořad – jak jinak – Po krk v odpadcích ), ale v tom, že půda dala úrodu a rodina je pospolu. A tím se dostáváme k Rusku a k politice, jakou především přes školy a vzdělávání. tzn. přes děti a mládež, prosazuje STRATÉG Putin!
K tématu by se dalo psát dlouho, ale na závěr jsem si vybrala výstižný diskusní komentář (Máša zde), cituji:
„Svedomi je etereickeho charakteru a primo umerne chamtivosti, pokud je dominantni, svedomi se uplne zapudi. Staci k tomu jedna jedina myslenka: na mem miste by to udelal kazdy, to si vsugeruje a jede uz jenom tak… Neni tady to „dokad tu mezi nami budou prevladat ….“, ale plati to stale, co lidstvo existuje, budou porad takovi lide, neni to o tom, ze by se to mohlo zmenit samo od sebe.
Jedine diktaturou, a k tomu zase potrebujete vudce, a myslenka vudcu a zvolenych neni to spravne. Lidi si musi vladnout sami a mit pouze docasne poverence na zaklade specializace a vzdy jen na konkretni ukol, zadne dozivotne, jak to vidime u vladnich vyzirek, neb pak jim staci jen prevlekat kabaty..
Sebrala bych pudu Babisovi ( Agrofertu) a rozdelila lidem. Ornou pdu a losem, a velikost stejna, aby tim byl regulovan i pocet deti. A zivte se. Material prirodni zdarma, pokud ho chce nekdo opracovany, tak uz podle dohody s temi, kdo to umi. A hlavne, ta puda neprodejna, at si ji lide vymenuji, kdyz chteji, jako je to na Kube nejen s pozemky, ale i byty ci domy. A rozhodne neni potreba, aby cele dny rodina na pozemku pracovala, takze vzdy nekdo muze jit pracovat mimo, na spolecne prostory, kde se daji zbudovat dilny a pokud tam bude nekdo to organizovat spravedlive, tak porad budou lide mit zajem vytovaret to, co zvysuje zivotni uroven ci usnadnuje zivot, ale nebyla by to povinnost. Zkratka jde to a jsou zeme, kde to funguje dodnes. O tom je ovsem uz zbytecne mluvit. Uz zacalo platit rceni “ bav se s volem o sobote, kdyz jde v patek na porazku“… Valka Evropanu proti privandrovalcum, presneji prizvanym vrahum, je prohrana..
Jedina varianta k zachrane je pro nas Rusko. A ta posledni sance nebude trvat dlouho…. proctete si dukladne novy branny zakon, a dojde vam, ze nas nasadi do valky proti Rusku.“ Konec citace.
Tak asi tak k tomuto předvánočnímu času, ke křesťanským „hodnotám“, k tomu, proč Trump nic nevyřeší a k tomu, proč pro svět je nadějí pouze Rusko. Svět totiž ze všeho nejvíce potřebuje Člověka a pouze Rusko to ví.

Moudrost stáří a budoucnost mládí stojí na kořenech předků – Putin odhaluje historii Ruska
Rostliny se orientují v chemii, zvířata v prostoru, ale pouze člověk prý získal dar orientovat se v čase. Zdá se, že ze všech sil se pracuje na tom, aby člověk tento dar nepoužíval a aby jej o to více používali ti, kteří chtějí lidstvo zotročit. A nejlepším prostředkem k tomu je nejen likvidace kořenů (rodina, vlast), ale především ovládnutí všech planetárních zdrojů (jedno procento už teď vlastní veškeré zdroje planety).
A už ve starém Egyptě moc faraóńů stála na plných obilných sýpkách a otroci byli vděční za každý kousek přídělu. Podobně jako ti novodobí, kteří dnes stojí ve frontách o Černém pátku a jako ti, kteří se do Evropy valí z Afriky a z Asie a kterým jako jedna z prvních věcí je nabízena kreditní karta…
Související: zde
  -Pozorovatelka- 4.12.2016

No comments:

Post a Comment