Wednesday, June 15, 2016

Václav Havel

Václav Havel

"Komunisté vás budou sthrašit nezaměstnaností. Není to phravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální phropaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži…"
Václav Havel
"Jsem lehce znekliděn."
Václav Havel - o vývoji česko-slovenských vzťahov
"Jsem znekliděn."
Václav Havel - o vývoji česko-slovenských vzťahov
"Jsem zdrcen."
Václav Havel - o vývoji česko-slovenských vzťahov
"Jsem zhroucen."
Václav Havel - o vývoji česko-slovenských vzťahov
"Ehň, hň, chrr, hň…"
Václav Havel - o svojich plánoch v samostatnom Česku
Václav Havel
Václav Havel


Narodenie5. október 1936
Praha
Úmrtie18. december 2011
V Spánku(pozn. Spánku nie je mesto v ČR)
Známy vďakaPrezident Československa, prezident Česka - jediný, ktorý nekradol perá
Manželkanajprv Oľga, potom Dáša.
DetiNemal, a ani sa nepokúšal otehotnieť.
IQ



Toto je ľudo, alebo aj nadľudo zNecyklopédie

Václav Veškrna.jpg
Vašek bol dominantnou osobnosťou všade, kde sa objavil. Manželka Dáša Veš Havlová (rod.Veš Krnová) dozerá na Vaškov prejav.

Václav Havel, známy aj ako Václav LahevVáclav VeškrnaVáclav Chrchla BombarďákVencek Havluj či Sv. Václav je prvý (absolútne prvočíslo!) český a posledný (desiaty - iba číslo)těžkoslovenský president, disident, mučeník a restituent. Pre Necyklopédiu je veľmi sympatický tým, že býval aj absurdný dhramatik (naozaj absurdný), ľudo ktorý za to všetko môže.
Tento pán je jasným príkladom toho, že „Politika je umením možného“. A že možné je všetko.


[upraviť]Curiculum Vitae

Václav Havel sa narodil v chudobnej podnikateľskej rodine. Je vnukom Hugy Vavrečkovej (či tak nejako). Jeho otcovi okrem Václavského námestia, jednej Lucerny a Barrandova nepatrilo takmer nič. Možno teda povedať, že dôverne pozná pomery, v akých žije chudoba. Ako mladý mal preto blízko k myšlienkam komunizmu. Ani to mu však nepomohlo: z kádrových dôvodov (vadilo, že jeho matka sa volala Božena a nebola Němcová) ho neprijali na AMU a musel, chudák, vyštudovať techniku.

[upraviť]A zrazu umelec (dhramatik)

Pri pohľade na jeho neskoršiu tvorbu si uvedomíme, že v nejakom technickom povolaní by bol pre komunizmus skutočnou hrozbou. Preto sa radšej rozhodol, že komunizmu nebude škodiť, a stal sadisidentom. Šlo o pomerne náročné povolanie, vyžadujúce si časté pobyty v base a kamarátenie sa s jedincami ako Čuňas a Magor, ale to až neskôr. Najprv, úpiac pod čižmou totalitného režimu diaľkovo vyštudoval aj tú totalitou odopieranú divadelnú fakultu a napísal pár hier, ktoré priam volali po tom, aby ich nikto nehral. Roku 1966 vydal svoju prvú knihu Protokoly sionských mudrcov.

[upraviť]A zrazu uznávaný umelec

roku 1968 zohral veľmi významnú, avšak pomerne tajnú úlohu. Keď sa jeho hry nezačali hrať ani po vstupe spriatelených armád (108 mŕtvych), rozhodol sa, že to ďalej takto nepôjde. Nadviazal preto družbu s tajnými službami prehnitého Západu, ktoré mu poskytli trvalé a dobre platenézamestnanie maskované ako cena Obie za hry Vyrozumění (1969) a Ztížená možnost soustředění(1970), ktoré naozaj otriasli svetom a neustále sa hrajú v najlepších divadlách na Marse a v republike Underground. Menežovania a propagácii jeho umeleckej dráhy sa v tomto čase ujali rôzne masmediálne rádiá, hlavne Slobodná EurópaHlas Ameriky a ťežkoslovenské vysielanie rádia BBC.

[upraviť]A zrazu prominentný disident

V období Studenej vojny vydával Vašek svoje literárne diela na západe. Tantiémy, ktoré za ich predaj získaval mu stačili na to aby býval vo veľkom byte na Vltavskom nábreží, mal usadlosť „Na Hrádečku“ (tréningové miesto na budúci „Hrad“), kde jeho a jeho priateľov verne strážila povestnáŠtB. Sledovať utláčaného disidenta Václava Havla nebolo ťažké. Jeho tuzexový Mercedes sa medzi škodovkami a trabantmi z dohľadu tak ľahko nestratil.
Toto všetko bolo v režime, v ktorom si bežný smrteľník musel pýtať na cestu na vtedajší Západ „devízový prísľub“ a každý uliaty od vekslákovkúpený dolár si schovával do tuby od zubnej pasty, či na iné niekedy aj intímne miesta, či rovno do riti strkať.
Aby upútal ešte viac, zapojil sa do hnutia Chátra 77, v ktorom zastával funkciu šľachtica. Týmto dal najavo svoj vzťah k proletárom všetkých krajín.

[upraviť]A zrazu na prezidentskom workshope

Za jeho nehrané divadelné hry získal mnoho ocenení a pozornosť mládeže. Ocenenia za ne boli o čosi vyššie ako Nobelove (napr. Cena CIA), vyplácané boli doživotne. Takto zabezpečený potom absolvoval workshopy a školenia v base, popíjajúc koňak, zajedajúc ho kaviárom. V tomto období ťažkého útlaku na jeho politické a humanistické zmýšľanie sa školil, podobne ako mnoho svetových osobností pred ním, za prezidenta. Vo svojich stresoch upadal do tranzu a mal sen, v ktorom sa neraz videl na hrade. Možno aj preto boli odznaky s textom „Havel for president“ vyrobené tri mesiace pred novembrom 1989.
Treba si uvedomiť, že v období totality sa bežne vyvlastňoval majetok odporcov režimu, neboli vzácnosťou prípady, kedy policajti umlátili takýchto nepohodlných ľudov na smrť. Hrozil im tak zničený život, že mnohí radšej menili svoju tvár, či riskovali svoj život pri preskakovaní dvojitého ostnatého plotu s vlčiakmi za zadkom.

[upraviť]A zrazu splnený sen našich národov

"Budu jen phresidenthem na phřechodné období..."
Václav Havel - štvornásobný prezident o svojej prvej kandidatúre
Sen sa Václavovi naplnil vďaka Nežnej manchestrovej revolúcii, počas ktorej davy skandovali „Dubček na hrad“. Václav toto volanie vyslyšal aDubčeka nahradil, čím sa mu otvorila cesta k reštitúciám a k pozývaniu celebrít. Za jeden z jeho najväčších počinov tohto obdobia možno označiť objavenie sa na balkóne hradu spolu s Rolling Stones. Prišiel ho pozdraviť aj bývalý šéf CIA, vtedajší prezident USA George Bush starší. Popularitu získal aj označením socialistických panelákov za „králikárny“.
Za prezidenta ho vlastne v decembri roku 1989 zvolil vo Federálnom shromáždení všetci komunisti. Nezabudol vtedy na svojich strádajúcich spoluväzňov a „drahých priateľov“ a z humánnych dôvodov podpísal asi najväčšiu amnestiu aká bola kedy prezidentom schválená. Vtedy vyhrala „pravda na lží a nenávistí“.
Na slobodu sa dostalo 23 260 väzňov (z 30 000), medzi ktorými bola masa vrahov a recidivistovZločiny, ktoré títo utláčaní chudáci potom spáchali stálo život 30 ľudov. Známy je prípad z tohto obdobia, keď jeden deviantný recidivista znásilnil niekoľkomesačné dievčatko, ktoré potom zabil a pohodil pod posteľ na ktorej sa potom vyspal. Keď sa neskôr na Havla obrátili rodičia dieťaťa so žiadosťou o trest smrti pre tohto páchateľa, Havel to z „humánnych dôvodov“ odmietol. Páchateľ bol človek a mal predsa na život právo... to dievčatko asi nemalo.
V tomto období sa na Havlov popud z humánnych dôvodov zrušil trest smrti, vznikla tzv. konverzia, čo bol cudzí názov pre zrušenie zbrojného priemyslu na Slovensku. Potom si Havel zašiel na výročie vzniku ČSR do Bratislavy po pár vajec do ksichtu a Slováci sa stali na dlhé rokyultranacionalistami.

[upraviť]Pracovná kariéra

Roku 1974 deväť mesiacov Václav st. Havel pracoval v trutnovskom pivovare ako robotník a konečne bol chvíľu šťastný. Mal tu možnosť ochrániť verejnosť pred alkholizmom tým, že svojou osobnou spotrebou znižoval zásoby piva v skladě hotových výrobků.

[upraviť]Humanitární bombardování

Vynález termínu humanitárne bombardovanie vynieslo Václava Havla na piedestál svetovej diplomacie. Vďačné USA mu začali tesať sochu sedemnásťkrát väčšiu ako Mt. Rushmore (Sv. Václav sediaci na bombe), ktorá zatieni aj sochu Tašunka Vitka, pokiaľ to Chuck dovolí. Ale asi dovolí, pretože súhlas najväčšieho humanistu sveta s bombardovaním je na nezaplatenie.

[upraviť]Prípravy na svätorečenie


Opice.png
Odhalenie busty Václava Havla v americkom Kongrese

Ihneď po splnení základnej podmienky (smrť) sa začala masívna mediálna kampaň s cieľom svätorečiť Václava Havla a takto oživiť náboženstvo v ateistických Čechách a nahradiť už opotrebovaného Járu Cimrmana. Z najlepších mediálnych počinov vyberáme:
  • Walesa o Havlovi: Mimoriadny hlas múdrosti bude Európe chýbať - Svetové i domáce osobnosti rozprávajú o tom, čo pre nich znamenal Václav Havel.
  • George W. Bush: Nezastrašen hrozbami, nezměněn politickou mocí, Václav Havel protrpěl kvůli svobodě moc a stal jedním z největších hrdinů. - Džordž Bl. Buš, ktorý tiež tú moc nejako pretrpel , cíti s Havlom a jeho obeťou ľudstvu
  • Hillary Clintonová: Jeho smrt je ztrátou pro ochránce lidských práv po celém světě. Byl pro mě inspirací a byla jsem pyšná na to, že jsem ho mohla nazývat přítelem. - známa ochrankyňa ľudských práv sa hlási k vynálezcovi humanitárneho bombardovania
  • Madeleine Albrightová: Jeho hlas byl v nepokojné moderní Evropě nejzásadovějším a nejpřesvědčivějším. Neustále pátral po tom nejlepším v sobě a ve všech z nás. - o tom, že kde nič nie je, tam ani čert neberie
  • Slovákom Havel porozumel, hovorí Michal Kováč - náš exprezident ukazuje, že fikcia a fantasy mu nie sú cudzie: Incidenty na Slovensku nebral Václav Havel podľa Kováča vážne. Ani Slováci neberú Kováča vážne.
  • Literárnu cenu si zaslúži každý Havlov text - od gymnaziálnej eseje (vtedy sme to ešte volali sloh) až po daňové priznanie, Havel bol najlepším spisovateľom všetkých čias
  • Víťazstvu pravdy a lásky veril do konca - možno bol nútený trochu zmeniť definície pravdy a lásky, ale bojoval až do posledného dychu
  • Kaščák: Havla považujem za spolutvorcu Pohody - o tom, že Havel bol duchovným otcom všetkého
  • Radičová: Sľub, čo som dala Havlovi, dodržím - bývalá premiérka si vystavuje bianko šek na svoje budúce činy
  • Iveta Radičová o Václavovi Havlovi: Je pre mňa vzorom z každej stránky - ale zomrieť sa jej zatiaľ nechce
  • Havlove ženy - každá bola iná a obe mu pomohli prežiť
  • Reakcie svetových médií na smrť Václava Havla - náhrada bežného spravodajstva
  • Zomrela ikona dvoch národov – Václav Havel
  • Zomrel exprezident Havel, poistenec VoZP - robí si reklamu poisťovňa
  • Havlovu smrť oznámil Fejsbúk - aj Fejsúk si prihrieva polievočku
  • Slávne výroky Václava Havla
  • Expert Economistu o Havlovi: Úžasný prezident
  • Havel chodieval s disidentmi na kysucké Brízgalky - epizóda zo života Majstra pre budúcich hľadačov skrytých významov
  • Havel nebol zodpovedný za kolaps zbrojoviek - odpustok pre jeden zo starších hriechov
  • Dosah Havlovej amnestie sa nedá presne určiť - odpustok pre ďalší hriech
  • Osobný lekár: Havel išiel na hranicu svojich síl - o tom, že aj nečinnosť je činnosť
  • V magickom roku 2011 zomrelo viacero disidentov - poukázanie na svätosť disidentov a presidentov, ako aj na skutočnosť, že rok 2012 sa blíži(l)
  • Havel si musel k Slovensku hľadať cestu - O Slovensku najskôr veľa nevedel, ale učil sa veľmi rýchlo, hovoria Havlovi blízki a spolupracovníci. Naozaj len oni.
  • Havel mal Slovensko rád, aj keď ho tu skoro zbili - v schopnosti odpúšťať predčil Havel aj Ježida
  • Rádová sestra: Havel netušil, že prichádza koniec - ale majetok na Dášu pre istotu prepísal
  • Havlovo gesto dôvery a lásky: Všetko prepísal na Dášu - o tom, že láska ide cez peniaze a že ani prezidenti nedoprajú krajine daň z dedičstva
  • Lekcia z kontrastu: svet porovnáva Havla s Kim Čong-ilom - ten Havel predsa len nebol taký zlý, pár rozdielov sa podarilo nájsť
  • Havel umrel na mieste, kde požiadal Dagmar o ruku - tzv. Hrádečský zázrak
  • Prečo nebol Václav Havel nikdy na Stanici? - záhada zo svätcovho života
  • Havel sa vedel smiať: do dejín vojde jeho výrok: „Ježišmária, Dášenka, ja som zase prezidentom. To mi bol čert dlžen.“ - ďalšia neuveriteľná udalosť v živote svätca
  • Za Rusov príde na Havlov pohreb iba ombudsman - rúhanie Rusov a predpoveď ich následného pádu - Česi si to zapamätajú!!!
  • Gašparovič poletí do Prahy špeciálom, disidenti sa už k nemu nezmestili - opäť rúhanie, tentoraz v podaní slovenského prezidenta hlavy štátu - ani toto Česi nezabudnú!!!
  • Katolík Havel: Nie je mi dobre, ale viem, že On je - odstránenie poslednej prekážky k svätorečeniu - Havlovho ateizmu
  • Zomrel Havel. Muž, ktorý pochoval totalitu - kto mečom bojuje, ten mečom zahynie
  • Svet sa lúči s Václavom Havlom - celý
  • Jeho pohreb bol druhou najvýznamnejšou udalosťou v histórii Česka - v Česku sa nikdy toho veľa nestávalo
  • Miroslav Kusý: „Stretol som sa krátko aj s pani Dagmar Havlovou. Len sme sa osobne pozdravili.“ - obrovský úspech slovenskej zahraničnej politiky
  • Václav Havel zmenil celý národ
  • Václav Havel: Muž, ktorý zmenil svet
"Havel jako slušný člověk zanechal svoji stopu v české politice. Ale není to nikde vidět."
Jiří Jírovec
  • Havel sa vráti na Slovensko - predpoveď skorého zmŕtvychvstania
"Národ je třeba odhavlit!"
anonymný ateista
  • Na Letisku Václava Havla odhalili na jeho počesť gobelín - odhavlenie sa nedarí, temné sily zo zahraničia sponzorujú kult
  • Havel bude mít v Plzni lahvičku - budovanie pamätných Lahvičiek Václava Havla je štedro dotovaný svetový projekt, táto bude stáť 350 000, ale iba korún. Majú tí Česi šťastie, u nás by to bolo evri.
  • V USA odhalili bustu V. Havla. Bol to hrdina, zaznelo v úvodnom prejave. - Američania si cenia svojho agenta.


Flag Czech republic.jpg

No comments:

Post a Comment