Thursday, October 6, 2016

Fake videos

Falešná realita potvrzena. Pentagon platil za falešná videa Al-Kájdy

Po letech jasné manipulace se záběry s údajnými teroristy (dost pravděpodobně herci) se dostávají na povrch informace o americkém propagandistickém programu v Iráku, který zahrnoval tvorbu teroristických videí cílených speciálně pro vzbouřence. Pentagon si na to najal britskou PR firmu Bell Pottinger a zaplatil za to 543 milionů dolarů. Informaci přinesl Bureau of Investigative Journalism.
Operace firmy Bell Pottinger začaly ihned po americké invazi do Iráku v roce 2003, napřed měly za cíl „propagovat demokratické volby,“ později byla firma najata pro šíření propagandy. Firma se zodpovídala CIA, Národní bezpečnostní radě a Pentagonu ve vyobrazování Al-Kájdy v negativním světle a sledování sympatizantů organizace.
Firma vytvořila televizní spoty a obsah, který vypadal jako přímo z arabské televize. Štáb natočil bombardování ve velice nízké kvalitě a pak jej upravil do podoby zpravodajství. Kromě toho byly také navrženy scénáře pro arabské telenovely se šťastným koncem, ve kterých postavy odmítaly terorismus.
Asi nejhorším na celé věci je také fakt, že Bell Pottinger vytvořila také propagandistická videa Al-Kájdy, která americká armáda nechala v prohledaných domech. Tato videa fungovala jen v přehrávači Real Player, k jejich přehrátí byl tudíž potřeba internet. CD obsahovala kód spojující uživatele s analytickým nástrojem Google Analytics, čímž americká armáda dokázala vystopovat IP adresy uživatelů.
Existenci a průběh programu potvrdili bývalí zaměstnanci firmy a i Pentagon. I když tento konkrétní program skončil po stažení amerických vojsk z Iráku, existence podobných programů můžeme snadno dokázat už od začátku „války proti terorismu,“ kdy izraelská monitorovací organizace SITE napojená na Mosad začala rozšiřovat audionahrávky známých teroristů. Mezi známé nahrávky patří herec představující Usámu bin Ládina sedící za zeleným plátnem v dobře osvětlené místnosti.
Napřed se "Bin Ládin" přiznal k zodpovědnosti za útoky z 11. září 2001 (první řada, třetí obrázek zleva). Pak ve videích natočených v horách vinu odmítal (na jednom z nich, obrázek v první řadě hned na pravo) vypadal pohuble a zraněný na ruce. Ve spodní řadě naleznete podivného nešedivého dvojníka z roku 2007 a Bin Ládina z roku 2004.
Opravdový Usáma v porovnání s člověkem, který se přiznal k 11. září
Šedivý pán sledující televizi na videu z údajného Bin Ládinova úkrytu v Abottabádu
Zajímavým a důležitým faktem také je, že Bin Ládinovy nahrávky odvysílala jako jedna z prvních katarská televizní stanice Al-Jazeera. Tato stanice katarských monarchů se stala propagandistickým článkem wahabistických teroristů v Sýrii a Libyi, kde pomohla svrhnout režim Muammara Kaddáfího (vrcholem bylo postavení replik Zeleného náměstí v Tripolisu a odvysílání předem natočených oslav pádu režimu) a také CIA. V září 2011 vyšlo z emailů zveřejněných WikiLeaks najevo, že ředitel této televize Wadah Khanfar upravoval zpravodajství o válce v Iráku pod tlakem USA. Khanfar byl následně nahrazen členem katarské královské rodiny.
Když tzv. Islámský stát nabýval v roce 2015 Iráku a Sýrii na síle, světem otřásaly hrůzostrašná videa s popravami rukojmích. Experti se tehdy domnívali, že tato videa byla natočena ve studiu, nikoli v poušti.
Příkladem takové propagandy je údajná vražda amerického novináře Jamese Foleyho v srpnu 2014, který byl unesen tzv. Svobodnou armádou Sýrie a prodán teroristické organizaci Islámský stát. Popravčí na videu britským akcentem řekl, že ho zabije kvůli tomu, že „americký prezident Barack Obama nařídil letecké útoky proti pozicím Islámského státu v Iráku.“ Jenže… Mluvčí syrského prezidenta Bashara Asada Bouthaina Shaaban později uvedla: „Foley byl prvně zatčen Svobodu armádou Sýrie a pak prodán ISIS. Můžete si to zkontrolovat u OSN…James Foley byl zavražděn před rokem, ne teď, obrázky byly jen zveřejněny teď, byl ale zabit před rokem. Máme potvrzenou informaci, OSN tu informaci má také.“ Americká intervence v Sýrii byla zahájena v roce 2014…
Nad pravostí nahrávek vyjádřili pochybnosti také experti na video. V únoru 2015 se podivovali nad pravostí popravy egyptských Koptů, která vyvolala krátkou vojenskou intervenci Egypta v Libyi:
Vlna videí Islámského státu s vraždami zajatců šokují celý svět a jsou využívána k šíření strachu a nenávisti. Jejich původ je ale dosti pochybný. Experti se totiž shodují - tato videa jsou natáčena přes zelené plátno někde ve studiu. Nově se to týká i videa s popravou 21 egyptských koptských křesťanů, které vyvolalo egyptské bombardování Libye a volání po mezinárodním zásahu v zemi. 
Experti našli v pětiminutovém klipu několik anomálií. Podle americké stanice Fox News byla část videa natočena přes zelené plátno a pozadí bylo přidáno později. „Manipulace jejich videí s vysokou produkcí se stalo běžnou,“ tvrdí Veryan Khanová, ředitelka organizace Terrorism Research & Analysis Consortium. Vraždy se podle Khanové staly ve studiu a pozadí bylo z jiného místa pravděpodobně v Zálivu v Sirtě.
Podle Khanové je nejjasnější chybou postava hlasatele. Je daleko vyšší než moře ze všech vzdáleností a jeho hlava je neúměrná. Teroristé ve filmu jsou vysocí 2,1 metru a stojí zhruba 0,6 metru nad svou obětí. To vše nasvědčuje tomu, že vraždy se odehrály ve studiu.
Tvrzení Khanové potvrdila i režisérka horových filmů Mary Lambertová. Ta rychle vyvodila, že video bylo upraveno. „Záběry, které jeví známky manipulace, jsou ty s vysokými teroristy a trpasličími křesťany,“ řekla. „Záběry teroristů zblízka na pláži jsou s největší pravděpodobností green screen,“ dodala.
Malou politickou krizi v Japonsku způsobila údajná poprava jednoho ze dvou japonských rukojmí, když japonská vláda odmítla zaplatit výkupné. Experti se na základě vyrovnaného osvětlení a absenci stínů domnívali, že video bylo nahráno ve studiu. V říjnu 2015 zase německá tajná služba BND potvrdila, že teroristé nezavraždili na videu dva ruské špiony.
Screenshot z videa s japonskými rukojmími. I tohle video muselo být natočeno ve studiu.
 Na základě faktů je jasné, že existují i další programy pro vytváření falešné reality „války proti teroru,“ o kterých se možná nikdy nedozvíme. Firma Bell Pottinger se podle dostupných informací účastnila „jen“ propagandy proti iráckému lidu, další neznámé programy se už ovšem týkají propagandy určené pro celý svět.

No comments:

Post a Comment