Friday, October 7, 2016

Jews, Slovakia, literature

Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre

98502748_zidia-a-ich-kriticke-zobrazenie-v-starsej-slovenskej-literature_400Téma kritického zobrazenia židov v staršej slovenskej literatúre a publicistike doposiaľ nebola komplexne spracovaná. Literárno-vedecký výskum sa tejto téme venoval zväčša len okrajovo alebo ju „takticky“ obchádzal. Túto medzeru v poznaní slovenskej literatúry má vyplniť práve kniha „Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre“. Táto kniha veľmi podrobne a obsiahlo mapuje negatívne zobrazenie židov v staršej literatúre, publicistike a v citátoch slovenských dejateľov.
Celá kniha je rozdelená na päť častí. Prvé dve časti knihy sumarizujú kritické citáty slovenských národných dejateľov o židoch. Tretia časť knihy obsahuje prepisy celých prozaických  diel, v ktorých vystupuje negatívna postava žida. Ako jeden z príkladov je tu uvedený aj prepis poviedky „Spod židovského jarma“ od Vavra Šrobára. Štvrtú časť knihy vyplňujú príklady dobových článkov o židoch. V poslednej časti knihy nájde čitateľ recenzie literárnych diel, v ktorých vystupuje negatívna postava žida (napríklad román „Krčmársky kráľ“ od Martina Rázusa).
Táto kniha predstavuje veľké množstvo poznatkov o kritickom zobrazení židov v slovenskej literatúre a publicistike od 18. do polovice 20. storočia. Kniha tak vhodným spôsobom vypĺňa doteraz neprebádanú oblasť slovenskej literatúry.


loading...

60 Komentářů k Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre

  1. Robo napsal:
    Otvorenú diskusiu práve o tejto otázke, o tomto tabu, vnímam nesmierne pozitívne.
    Ďakujem autorom i Honzovi Korálovi.
  2. proud napsal:
    Mne uz zidi nebavej od doby co vim ze jsou taky jen otroci,porad jeste dobry k tomu aby se na ne soustredila nenavist spis nez na skutecnyho darebaka za nima,takovej hromosvod,jako prezidenti a vlady………
    • hg napsal:
      Jsou to otroci-bachaři, kteří těm dole šlapou do xichtu – a holt čas od času na ně došlo, teď je ale čeká finální „konečné řešení“, sám jejich faraonský páneček co je vytvořil už je nepotřebuje, a chce zamést stopy za sebou, už se nebudou jen řezat suché větve jako za WW2. Nyní se toho jejich Svatého Holokoustu konečně dočkají – to opakovaně tvrdí Pjakin.
    • Jaris napsal:
      Proude, otroci? Divni to otroci, kteri rozhoduji temer o vsem deni na svete! Jsou ve vladach, politice, soudech, skolstvi, obchodnich retezcich, o bankach nemluve , proste vsude na vysokych, dulezitych postech. A to nemluvim o stinovych vladach v zakulisi. Kazdynove zvoleny premier/prezident bezi do Jeruzalema k brecici zdi a obklopen hejnem havranu v kloboucich tam sklada zidum jakousi prisahu s jarmuli na kebuli. Obcas se takove fotografie dostanou nejakym omylem na verejnost. Co si budem namlouvat. Vezmeme pouze jeden priklad z mnoha. VRSR bylo totalne organizovano zidovskou chamradi. Staci projit dokumenty, kdo sedel ve vlade po revoluci a kdo popravoval ruske obyvatelstvo. Tohle je tema na dlouhy clanek a s padnymi dukazy, ze zidi jsou stredem zla. Vzdycky byli a vzdy se o to budou snazit kvuli penezum a hlavne moci vladnout druhym.
  3. Maroš napsal:
    Tam je zaujímavá tá červená farba dávidovky, nie? Pozícia Židov sa zmenila po tom, čo už vieme o ich tajnom pôsobení. Preto to skúšajú ako zúfalí amíci – „a nechajte nás robiť svetových policajtov – toto vieme najlepšie“. Onedlho sa dozvieme, že sú skutočne najkrajší a najmúdrejší a musíme si ich mojkať, nie nenávidieť. A že nám vybavia všetko. No nemôžeš ich nemiľovať!
  4. Sasin napsal:
    Přiznějte se gdo z vás pozná žida nebo židovku na ulici?
    • Robo napsal:
      Myslíš uši, oči, pleš, nos, ..?
      Dôležitejšie je, čo z nich vypadne, keď na tej ulici otvoria pusu..
      • Sasin napsal:
        Takže v běžné životní situaci je nepoznáš. Čili nemůžeš vědět co kují, páč jsou ve skutečnosti pro hodně blboňů neviditelní. To je zajímavý fenomén, páč se tady skrytě nebo otevřene říká, že mají prsty v konceptuálním řízení, lidí v bankcetlovém terorizmu a mnohých jiných bezpracných rytách a my ostatní nemáme žádné demogratické měřítko je vystopovat. A proč to řkám. Gdyž jsem byl malej, vůbec mě to nezajímalo, jsem netušil že by mělo. Tož tak.
        Ale jakejsi pocit už bych měl, i vizuálně už se na to podvědomě zaměřuji, páč některé vlastnosti se tak nějak blbě slučují, že o tom musí člověk přemejšlet. A esli je to potřeba vědět, tak nědělejmě nigdo, že to potřeba není.
        • Robo napsal:
          Videl som ruské video, kde to dopodrobna ukazovali i vizuálne. Žiaľbohu to nemám uložené..
          Mám to podobne, ako Ty, Sasin (podvedome sa na to zameriavam).
          Inak, celkom spoľahlivo ich poznáš pri bližšom kontakte. Napríklad v RABote.
        • petr napsal:
          Víte že já měl vždy ten pocit taky? O židech jsem prakticky nic nevěděl, ale jaksi instinktivně jsem vždy vycítil, že tohle prostě není našinec. Že má postranní úmysly neslučitelné s ostatními lidmi. Až později jsem začal pozorovat nápadně podobné fyziognomické znaky a ještě později jsem tyhle „lidi ze kterých mám podivný pocit“ správně pojmenoval jako židy.
          Od té doby, když jsem viděl v televizi ten chucpe přidrzlý ksicht, který se už výrazově vysmíval těm gojimským hlupákům co ho žerou a považují za „svého“ (od Havla až po Krause a Ringo Čecha), tak jsem měl jasno. Na rozdíl od všech ostatních okolo.
          Velký nos charakteristického tvaru a specifických nosních dírek, šikmé čelo a orientální oči (jako Rowan Atkinson).
          • Robo napsal:
            Nezabudni na ušné lalôčky.
            • Maroš napsal:
              Robo – nejako podozrivo si znežnel – lalôčky
              • Robo napsal:
                asi jak Ty s mojkaním :-))
                Jak sa povedia laločky, aby to nevyznelo „nežne“? :-)
                • Borcoslav napsal:
                  To jste tak osprostění, že nesvedete zkombinovat něžnost s … mmm… jak se tomu řiká… no s tim neněžnym (Maroši helfni…mám to na jazyku)?
                • Maroš napsal:
                  Robo – povie sa to vecne – ušné laloky. Bez ohľadu na to, či ich má tá tvoja žid-ovečka vyťahané od zlata, alebo nie. Podjebávam, nech nepodjebávame stále len Židov. Možno mi pridelia nejakú cenu…
                  http://sk.winesino.com/conditions-treatments/ears-hearing/1011036557.html
                • Robo napsal:
                  No vidíš, taká samozrejmá vec ma nenapadla.
                  Asi som už fakt nejaký roznežnený.. :-))
                  Máme to asi v krvi, že do nepriateľa na kolenách nekopeme, keď už nieje nebezpečný. Ale to NEPATRNE predbieham.
                • Enjoy napsal:
                  No vidiš Robo, to jsi chytřejší než by voko 90% „borců“ tohoto světa…co si rádi kopnou a nebo..jako na vojně…od někoho jsem to slyšel – že když někdo „nezapadá“ do představ o pár měsíců sloužebně starších kabrňáků a nějakej intrikán proti němu jebe…a dá mu jednu…, tak aby „kolektiv“ držel vinou nerosbornou, tak si do toho „vyřazence“ musí kopnout každej ! Čímž se stane spoluviníkem a bude taky držet hubu.
                  Kdo si nekopne, toho skopou taky jako „slabocha“.
                • Robo napsal:
                  10%?
                  Koľko je ešte Slavjanov na svete? Koľkí v sebe Slavjana nájdu, keď sa dozvedia, čo majú hľadať?
                  Verím, že na východ od západného Nemecka bude tých percent výrazne pribúdať.
                • proud napsal:
                  „Máme to asi v krvi, že do nepriateľa na kolenách nekopeme, keď už nieje nebezpečný. Ale to NEPATRNE predbieham.“………..zato mame plny hrbitovy „hrdinu“,ze neni nebezpecnej ted neznamena,ze nebude v budoucnu…………
                • Robo napsal:
                  Čakal som, Proude, že sa niekto ozve v tomto duchu.
                  Zas nečítaš pozorne!
                  Píšem „keď už nie sú nebezpeční“ a nie „ked sa tvária, že už nie sú nebezpeční“.
                  Posledných tisíc rokov nás niečomu naučilo, Proude. Už nie sme naivní, jak sme bývali!
                • proud napsal:
                  To je pravda,proto: „nepratel nezivme!“
                • proud napsal:
                  „Píšem „keď už nie sú nebezpeční“ a nie „ked sa tvária, že už nie sú nebezpeční“.“ ………nebezpecnej neni jenom ten,kdo uz neexistuje………jinak je „zmena“ porad mozna!
    • Maroš napsal:
      Sasin – s hviezdou, alebo bez?
      • Borcoslav napsal:
        Maroši, jak se pls po slovensky řekne takovýmu tomu umělýmu udělátku – postroji na kterýho navedou bejka, von se na tom „vodbaví“ a inseminátoři mu přitom nenápadně odeberou sémě (schéma-šém-systém)?
        Jak se tomu šidítku řiká, nevíš?
        A jinak k tomu asi tolik:
        Už zase se vodbavujete na „židech“?:D
        • Maroš napsal:
          Borcohlav – vidím, že sexuálne skúsenosti si získal v správnom prostredí – ten, ktorý na kravu skáče, ale ju nenafrcká, sa volá po česky „prubíř“ – po slovensky neviem, ale „skúšač“ to nie je, a to, načo ten býk skáče, sa volá „fantóm“. Pozri – keď nám sem Admin zavesil tú krvavú okrámenú píču, no tak si skáčeme. A Židovky sú známe svojím sexuálnym apetítom – skoč si aj ty – toto im robí dobre. „Byť stále obete“ – sado maso.
          • Borcoslav napsal:
            Ajoo dík, „fantóm“ to jsem měl namysl.
            Nejsem zkušenej a určitě ne zrovna v tomhle (a ani sádlo s máslem ani ani so-dom), jen jsem to někde čet.
            Chudák bejk, myslí, že vyskakuje „na to pravý“ a vono takhle. Někdy se prej v zemědělské praxi na tohle používá i jinej bejk na kterýho ten nejlepší bejk naskočí.
            • Maroš napsal:
              Borcohlav – tvorba spermií = energia, u elitných zvierat je dôležitá dobrá kondícia. Aj ty, keď budeš kefovať denne tri krát, tak spermiogram budeš mať mizerný. Stále ide o tú najsilnejšiu spermiu – a také musia dozrievať. Elitné kravy sa fakticky už neoplodňujú prirodzene.
            • Robo napsal:
              Pes, keď je oklieštený, tak ten druhý ho vraj potom od feny nerozozná (podľa mňa niečo s pachom potom). Neviem, či je to pravda, ale može byť.
              Niečo také bude aj s tým tvojim býkom, čo skáče na druhého býka.
              • Maroš napsal:
                Robo – to by nefungovalo, gule sa vykliešťujú len volom.
                Preto sú kľudní
                • Robo napsal:
                  No veď v poriadku.
                  A oskočí býk vola?
                  Alebo naozaj aj býk býka?
    • Jaris napsal:
      Sasine, ja. Chlapa na 95%, zenskou na 70% kvuli makeupu.
  5. petr napsal:
    I čeští autoři s kritikou nešetřili:
    „Padl sice cukrovar, padl blahobyt, ale zvyk pití kořalky zůstal a ten v rukou Židů nemilosrdnými důtkami zmrskal a do dneška mrská všechen habrůvský lid. Nevymaní se už z nich celé nynější pokolení, a kdo ví, co ještě čeká pokolení příští.“
    Vilém a Alois Mrštíkové (Po pádu cukrovaru v Silůvce líčí místní poměry)
    „Krevní choroby nosí do Habrůvky vojáci, nemanželské děti ze židovských služeb děvčata, nestrávené a až k pláči zpitomělé idee nosí z Brna dělníci a tak zvaná židovská morálka všemu tomu dává teprve přelud. Jásá Israel. Vždyť v mravním úpadku lidu odjakživa spočívala vítězná síla jeho rasy.“
    Vilém a Alois Mrštíkové
    „Židé žijí všude jako národ cizí, u nás co nejcizejší. Vědomí cizosti té není jen u nás, kde má ráz již hotového národního nepřátelství, nýbrž všude jsou a zůstanou bodákem, vraženým do našeho masa.“
    Jan Neruda (Pro strach židovský)
    „Tisíc let žije mezi námi, pranic se nezměnilo, ta cizota vyvolává onu vnitřní nechuť lidu k němu, o které již Wagner mluví: Ve střední Evropě se fysiognomie vyrovnávají, Žid zůstává při své.“
    Jan Neruda (Pro strach židovský)
    „Ovšem lid český, pramálo tvrdý ke svým nepřátelům, a tím méně odhodlaný k nejpřísnějším soudům nad Židem.“
    Jan Neruda (Pro strach židovský)
    „Je třeba pomoci proti pijavce lichvě, dobře někdy lisem prohnat, ač ne do krve, bylo pravidlem tenkrát lidí nejdobromyslnějších.“
    Jan Neruda (Pro strach židovský)
    „Roztroušeni světem se stali lidem úmorem lidstva, co pijavice nejhoršího druhu nežijí nikde z práce své, žijí z mozolů a potu cizího. Krev pracujícího lidstva musí sloužiti k vyšperkování jejich bohatých salónů.“
    Jan Neruda (Obrazy z ciziny)
    „Němectvo se instinktivně zdravě chrání proti básníku rouhači a básníku revoluce. Heine byl Žid. Smysl židovství je revoluce.“
    Otakar Březina (Mé svedectví o Březinovi, Jakub Deml)
    „Kde vládnou Židé, tam národ hyne, je to znamení konce jako vši.“
    Otakar Březina (Mé svedectví o Březinovi, Jakub Deml)
    „Židovstvo mezi národy má svůj sen o ovládnutí celého světa a tohoto cíle může dosáhnout a dosahuje jedině rozvrácením a rozvrácením všech národů, namlouvaje jim, že není národů, že jsou jen lidé, kteří až se zřeknou svých národních a vlasteneckých báchorek, mythů a lží, snadno se dohodnou… Naproti tomu však Židé sami mezi sebou vášnivě pěstují, křísí a fedrují právě židovský nacionalismus. Děti své horlivě učí hebrejsky, stavějí, ctí a navštěvují synagogy, zalidňují Palestinu, ve všech zemích a městech svými emisary, řečníky, důvěrníky a propagátory šíří a živí sionismus.“
    Otakar Březina (Mé svedectví o Březinovi, Jakub Deml)
    „Pracují tiskem, pracují nikoliv pro široké lidstvo, nýbrž jen a jen pro sebe ve všech politických stranách, nevzjímaje ani katolických, pracují ve vědě, v umění, v sociálních otázkách, ve sportu svou typickou drzostí a všechno ji mezi arijci prostoupili jako kvas.“
    Otakar Březina (Mé svedectví o Březinovi, Jakub Deml)
    TOMÁŠ ŠTÍTNÝ ZE ŠTÍTNÉHO 1333 -1401
    „A tak mají je míti, aby s nimi nehodovali, nezvali jich k sobě, ani se myli s nimi, ani v nemoci lékařšké pomoci jejich si nevyžadovali. Také nemají je u křesťanů činity úředníky, aby nevládli nikdy křesťany.“ (To znamená z dnešního hlediska úplný zákaz styku s Židy – pozn. redakce)
    Tomáš ze Štítného (Návod jisté šlechtične, jak naložit s penězi Židy vylichvařenými)
    „Žid nemá míti práva, aby svědčil proti křesťanu, ale křesťan může svědčit proti Židu. Nemají páni také dopustiti, aby chodili (Židé!) jako křesťané, ale přinutiti se mají, aby chodili tak, aby bylo znáti, že jsou Židé. Kdokoliv z pánů by opak činil a židům pomáhal, vělni hřeší, jak se po hříchu často stává!“
    Tomáš ze Štítného
    „Poněvadž to, co Židé lichvou vyzískají, nemohou si právem podržeti. Vezmeš-li ty od nich to, ani ty nemůžeš si toho sobě ponechati, leč by to bylo na tobě nebo tvých předcích lichvou vyzískáno. A mají-li to na jiných vylichvařeno a tys to vzal, máš to vrátiti těm, kterým to Židé měli vrátiti, pak-li je můžeš nalésti, pak-li ne, obrať to podle rady tvého biskupa a jiných dobrých v milosrdné skutky nebo k obecnému užitku zemskému.“
    Tomáš ze Štítného
  6. Maroš napsal:
    Petr – o tú vratku sa pokúsili arizátori, ale akosi nestihli tú druhú fázu, čím nás bielych zaradili medzi rovnakých zlosy/o/nov.
    • Paul Durham napsal:
      Nevím jestli se mýlíte úmyslně nebo neúmyslně, ale ti, které pojmenováváte arizátoři mají dějiny a z těchto dějin je celkem zjevné kým byli řízeni a placeni – gumanoidy – a co bylo jejich úkolem. Je to tak zjevné a jasné, že pochybuji o vaší ideové integritě a odborném zázemí.
  7. Ada napsal:
    Tak u nás ich poznať ľahko – začnú: Slováci sú takí, že…
    Čiže sa medzi nich nezaraďujú…
    Z toho vyplývala aj tá nenávisť k „Hejslovákom,“ ktorí boli často len vlastenci… a búrili sa proti prichmatizácii – najmä na stredom Slovensku…
    Zaujímavé, že už „Hejslováci“ vymreli…
  8. Robo napsal:
    Toto už funguje, ďakujem Maroš.
    • Sasin napsal:
      Na jednom obrázku jsem viděl pirátského předsedu, co před chvílí žvanil v TELEvízi. Ale ruku do ohňa bych nedal za nikoho, gdo tam seděl, že byl Slovan. Jenže volením hlav nic nezměníme. musíme zjistit co opravddu potřebujeme, hodit to na papír, doplnit datum a kolik to bude stát a to si státoprávně odhlasujeme. To je plán. Hlavy nejsou plán. Není to o tom, „běěééééžtéééé všíííchnííííí k volbááááám než zavřou“ To je vo tomto, každý vemte tužku a púapír a na něj krasopisně hůlkovým písmem napište co doopravdy potřebujete. Můžete se ohlédnout kolem sebe na své blízké a ták a všechno to tam dopodrobna napisšte. Pak to odneste na úřad a nechte si to orazítkovat, že to je platné. A všechny takové dokumenty přečte a seSUMíruje počítací mašina a vyplivne pořadník. Na to státní správa vypočítá náklady a vytisknou se na to ty peníze a to všechno si odklepneme. heh
      • Robo napsal:
        Dve veci, Sasin, nech si lepšie rozumieme.
        Najskôr jedna pripomienka – prihováram sa skôr za písané písmo, kto ešte nezabudol.
        A jedna praktická – na ktoromže úrade a kto mi dá na môj papier tú pečiatku?
        • Sasin napsal:
          Na úřadě, který si teprve USTAnovíme. Nó
          Přídopotek
          To jeko s tím Kafkou
          https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kafka's_parents_c1913.jpg
          Nikola Tesla a jeho dílo
          Za největšího fyzika 20. stol je dnes považován A. Einstein. Přesto ve stejné době žil na světě člověk, který rozsahem svého poznání a svého díla Einsteina přesahoval možná o jeden a možná o dva řády. Jmenoval se Nikola Tesla. S Einsteinem měl mnoho společného. Oba se zabývali fyzikou a poznáním podstaty světa. Oba snili o lepší společnosti. Oba si uvědomovali, že materiální svět jen nepatrnou části celkové reality. Oba byli vegetariány a oba část svého života strávili v Praze.
          Nikola Tesla se narodil roku 1856 v Chorvatsku srbským rodičům. To jako by řekli, že se narodil pražským rodičům.
          http://orgo-net.blogspot.cz/2015/06/nikola-tesla-jeho-dilo.html
        • Sasin napsal:
          Takže?
          …““Osobně proti židům nic nemám a respektuji jejich kvality, nakonec třeba lidé jako:Albert Einstein, Isaac Newton, Wolfgang Amadeus Mozart, Jan Werich, Kryštof Kolumbus, Heinrich Hertz, Johann Strauss, Gustav Mahler, Hugo Haas, George Gershwin, Sigmund Freud, Thomas Alva Edison, … byli všichni živského původu a byli to skutečné lidské veličiny….““
          http://blog.aktualne.cz/blogy/irena-kalhousova.php?itemid=17364
          • Robo napsal:
            Všetci menovaní sú odhalení alebo ešte nie…šmejdi.
            Skoro určite.
            Čítal som ten odkaz na Teslu, už som ho asi čítal i keď tým rokom, možno inde podobný i skôr.
            Nalomil si ma, ale nepresvedčil.
            Čo ak skutočne chcel a vedel použiť energiu z éteru?
            • Sasin napsal:
              No Robo, já si myslím, že na to oba přišli, ale to by znamenalo změnu systému. Ale podle mého názoru, což je nedostatek informací, by to dopadlo 3,5kW zdrojem do každé rodiny. Větší rodina by měla například zdroj 5kW a bylo by to v kufru za prádelníkem. Tudíž žádné dráty na polích, žádné investice do energetiky, dovedeš si to představit. Lidi by byli volní?
              No Robo, já si myslím, že na to oba přišli, ale to by znamenalo změnu systému. Ale podle mého názoru, což je nedostatek informací, by to dopadlo 3,5kW zdrojem do každé rodiny. Větší rodina by měla například zdroj 5kW a bylo by to v kufru za prádelníkem. Tudíž žádné dráty na polích, žádné investice do energetiky, dovedeš si to představit. Lidi by byli volní?
              Malý příklad
              Tariel Kapanadze a 5 kilowatt free energy generator
              https://www.youtube.com/watch?v=zURkxC0quAY
              • Robo napsal:
                No práve! Kompletná zmena systému, to nemohli dopustiť!
                Jedinou otázkou teda zostáva, či to Tesla dopustiť chcel alebo nechcel.
                Či nie? Možno máš pravdu a to všetko je len dymová clona. Neviem, čo iné by tu bez jeho vynálezov bolo. Ale nič lepšie, naša doba nastáva až teraz..
                • Sasin napsal:
                  To nevím Robo. Podle mě, esli to měl vymyšlené, tak si myslím, že to prosadit chtěl, ale nehledej v tom nějaký lidský rozměr. Každý člověk takového kalibru je svým způsobem vyšinutý. Pokud máš v zádech bankéře, který ti sype na vymyšleniny peníze a ubytuje tě za to, ví, že on ví a jedou v tom napůl. Jak se nakonec dohodli, že se teda nedohodli může mít úplně jiné příčiny. Úmysl, zda tak činil vědomně rozumně nebo cílevědomě a věcně si vzal s sebou do hrobu. Mohl to přece dělat v Srbsku, to bys očekával, né? Nigdo není dokonalý.
          • Jaris napsal:
            Cooooooooooooo? Co je to za neslychanou drzost privlastnit si Mozarta, ze je zidovskeho puvodu! W.A.Mozarta vynech, nano! Jeho otec byl Nemec a matka Rakusanka – oba Germani jak poleno. Mozart sam zidy nemohl citit. Vedel, co je to za parazitickou verbez.
            • proud napsal:
              Nevim jak je to z Mozartem a dalsima „zidama“,protoze si netroufnu odhadnout kdo je a kdo neni,jelikoz je to vira a ne rasa! Proto se tomu na diskusich dost divim jak nekdo tvrdi ze nekdo je,nebo neni zidem,natoz tim sionskym! Chudak normalni clovek co ma treba vetsi nos a podobne:-))))))))))))))))))))))))))))))
  9. lukaš napsal:
    Proč asi největší nedůvěra vzrostla proti židům na Slovensku?
    Jak víme,po odchodu Maďarů a všech jejich mocenských orgánů,inteligence,najeli židé.Naprosto vhodný čas na oblbování nezkušené Slovenské občany.Jak tam řádily je mnoho záznamů,které jsou vlastně zakázané.Když přišla druhá světová válka a Hitler je hnal do plynu,mnohým Slovákům se ulevilo.


No comments:

Post a Comment