Wednesday, April 20, 2016

Syria, oil, gas, Kennedy

Robert Kennedy: USA vytvořily IS kvůli potrubí - a vyděsily se!

Válka v Sýrii začala ne s mírovými opozičními protesty proti Bašáru Asadovi. Byla nevyhnutelná, protože syrský vůdce odmítl poskytnout území pro plynovod z Kataru do Evropy.
Robert Kennedy, právník, synovec JFK
26.únor 2016 - 13:05

Tehdy se objevil Islámský stát s přímou podporou CIA a amerických peněz. Nicméně, brzy byla Amerika vyděšená a spěchala svalit vinu na země Středního východu, píše ve svém článku pro Politico americký veřejný aktivista Robert Kennedy, slavný americký právník, a synovec prezidenta Johna F. Kennedyho.

Podle Roberta Kennedyho, namísto vysvětlení brutality teroristů IS jejich náboženstvím a ideologií, je nutné se obrátit  k mnohem složitějším příčinám, skrytých v historii, a vzpomenout si na ropu.
 
Američané vědí málo o mnoha amerických invazí do Sýrie, zatímco samotní Syřané to z první ruky vědí. Tyto útoky vytvořily živnou půdu pro rozvoj násilného islamistického džihádismu, kvůli němuž se Spojeným státům komplikuje boj proti IS. A zatímco obyčejní američtí občané a politici tápou v nevědomí o minulosti, další zásahy budou jen komplikovat krizi, míní právník.
 
V prosinci 2015 noviny The New York Times publikovaly článek, že představitelé IS se snaží vyprovokovat vojenskou invazi Spojených států, protože ze zkušenosti již vědí, že to sjednotí muslimský svět proti Americe. Abychom pochopili, co se děje, Robert Kennedy nabízí pohled do historie.
 
Ještě před vstupem amerických vojáků do Iráku v roce 2003 začal vzestup sunnitů, který se nyní vyvinul do Islámského státu. Během studené války americká rozvědka přispěla k rozvoji džihádismu, který mohl být účinnou zbraní. Kennedy připomněl, že tehdy americká rozvědka plánovala převraty v Jordánsku, Súdánu, Íránu, Iráku a Egyptě. Jedná se o krvavou historii, na kterou moderní politici - jako George Bush mladší – tak Ted Cruz a Marco Rubio zapomínají, a tvrdí, že „nás nenávidí za naši svobodu". Jenže oni nenávidí Američany za to, že zradili své vlastní ideály, když vstoupili na arabskou půdu.
 
Podle něj Spojené státy osnují další brutální invaze na Středním východě, přičemž si většina Američanů ani není vědoma, že k dnešní krizi vedly minulé chyby CIA.
Řada íránských a syrských diktátorů, včetně Bašára Asada a jeho otce, využívá příběhy o krvavých převratech amerických tajných služeb jako ospravedlnění pro autoritářský režim, represe a potřebu získat podporu takového silného spojence jako je Rusko.
 
A zatímco americký tisk trvá na tom, že Američané poskytují vojenskou podporu syrským rebelům z čistě humanitárních důvodů, mnoho Arabů vnímá současnou krizi jako další nepřímou válku kvůli potrubí.
 
Podle Arabů, americká válka proti Bašáru Asadovi začala ne s mírovými občanskými protesty během „arabského jara" v roce 2011.Ve skutečnosti válka začala v roce 2000, kdy Katar nabídl vybudování plynovodu o délce 1500 kilometrů v ceně 10 miliard dolarů přes území Saúdské Arábie, Jordánska, Sýrie a Turecka. Tento Katarsko-Turecký plynovod by umožnil sunnitským královstvím Perského zálivu získat rozhodující vliv na světových trzích s plynem, včetně Evropy, a posílil pozici Kataru - nejbližšího amerického spojence v arabském světě.
 
Kennedy uvedl že nemenší zájem na výstavbě plynovodu měla Evropská unie, protože pak by měla přístup k levné energii. Kromě toho by se zbavila závislosti na ruském plynu, který Vladimir Putin používá i k ekonomickému a politickému vlivu. Pro Putina by byl plynovod skutečnou hrozbou.
 
V roce 2009 „ve jménu zajištění zájmů zájmů ruského spojence" Asad vyhlásil odmítnutí podepsat dohodu, která by umožnila vybudování plynovodu přes území Sýrie.

Bezprostředně poté se USA, Saudská Arábii a Izrael a jejich vojenské a zpravodajské služby tajně dohodly, že k dosažení společného cíle - potrubí - je možné vyprovokovat sunnitské povstání v Sýrii s cílem svrhnout neochotného Bašára Asada. Tehdy v roce 2009, podle informací WikiLeaks, začala CIA sponzorovat syrskou opozici. A reakce Asada byla tvrdá včetně bombardování, aameričtí politici naočkovali svým občanům myšlenku, že tento boj není kvůli možnosti vybudovat potrubí, ale za lidskou svobodu.

Dále Kennedy popisuje, že americká rozvědka věděla od začátku, že jejich „spojenci" byli radikální džihádisté, kteří pravděpodobně budou chtít vytvořit nový islámský chalifát v Sýrii a iráckých sunnitských oblastech. Autor uvedl, že ne náhodou syrské území obsazené IS, přesně odráží navrhovanou trasu katarského potrubí.
 
Když televize začala vysílat popravy prováděné džihádistou Johnem, militantem IS, Bílý dům náhle obrátil svou pozornost z problému svržení Asada k regionální stabilitě. Obamova administrativa se snaží odklonit odpovědnost za situaci na Středním východě a začala ze všeho obviňovat své spojence.
 
Většině Američanů se obvinění proti Americe o zřízení IS zdají šílenstvím. Nicméně, jak Robert Kennedy poznamenal, mnoho Arabů to považuje za samozřejmost, a dokonce naznačují, že USA úmyslně vytvořily IS.

 
Ve skutečnosti, mnoho z militantů IS je ideologickými následovníky džihádistů, které již více než třicet let pěstovala CIA v mnoha zemích regionu Středního východu.Nemůžete vinit syrskéobčany v tom, že nevítají plán vytvořený ve Washingtonu nebo v Moskvě. Velmoci jim nedaly šanci pro budoucnost, postavenou na ideálech, pro které by „umírnění" Syřané snad i zápasili. Ale nikdo nechce umírat kvůli potrubí, konstatuje Kennedy.
 
Robert Kennedy je přesvědčen, že přišel čas, aby Amerika sestoupila z cesty nového imperialismu a vrátila se na cestu idealismu a demokracie. A tento proces musí začínat ne invazí do Sýrie, ale snahou skoncovat s destruktivní závislosti na ropě, která padesát let otravuje americkou zahraniční politiku. 


=

No comments:

Post a Comment