Tuesday, April 19, 2016

Money, power and oil

PENÍZE,MOC A ROPA.

 

ODHALENÁ LIBYJSKÁ AGENDA V E-MAILECH HILLARY


Před rokem 2011 dosáhla Libye hospodářské nezávislosti, s vlastní vodou, vlastními potravinami, svou vlastní ropou, vlastnímipenězi a svými vlastními bankami. Totovzniklo pod Kaddáfím, kdy se jednaz nejchudších zemí stala jednouz nejbohatších v Africe. Vzdělání a lékařská péče byla zdarma; bydlení bylo považováno za základní lidské právo; a Libyjci se podíleli na původním systémumístní demokracie. Země se mohla chlubit největším zavlažovacím systémem na světě,který přiváděl vodu z pouště do měst a pobřežních oblastí; a Kaddáfí zahajoval program, jenž měl tento model rozšířit po celé Africe.

Kritici se už dlouho ptají, proč byl nutný násilný zásah v Libyi. Nedávno zveřejněné emaily Hillary Clintonové potvrzují, že nešlo oochranu lidí před diktátorem, ale spíše openíze, bankovnictví a zabránění ekonomické suverenitě Afriky.
Krátká návštěva tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Libyi v říjnu 2011 bylav médiích označována jako „vítězné kolo“.„Přišli jsme, viděli jsme, je mrtvý!“,chvástala se v rozhovoru pro CBS, kdyžu slyšela o brutální vraždě libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.
Jenže vítězné kolo, popsané Scottem Shanem a Jo Beckerem v NewYork Times, bylo předčasné. Libye byla odsunuta na zadní hořák ministerstva zahraničí, „když se země ponořila do chaosu, vedoucího k občanské válce, která destabilizovala region, podnítila uprchlickou krizi v Evropě a umožnila Islámskému státu zřídit útočiště v Libyi, které se nyní Spojené státy zoufale snaží zkrotit.“
Intervence USA-NATObyla údajně provedena z humanitárníchdůvodů, Po zprávách o masových zvěrstvech;ale organizace pro lidská práva Po zjištěnínedostatku důkazů tvrzení zpochybnily. Dnesvšak k ověřitelným zvěrstvům dochází. Jak napsal Dan Kovalik v Huffington Post.„Situace lidských práv v Libyi jekatastrofální, protože tisíce zadržovaných(včetně dětí) trpí ve věznicích bez řádného soudního procesu a únosy a plánovaná zabíjení jsou na denním pořádku.“
Před rokem 2011 dosáhla Libye hospodářské nezávislosti, s vlastní vodou, vlastnímipotravinami, svou vlastní ropou, vlastnímipenězi a svými vlastními bankami. Totovzniklo pod Kaddáfím, kdy se jednaz nejchudších zemí stala jednouz nejbohatších v Africe. Vzdělání a lékařská péče byla zdarma; bydlení bylo považováno zazákladní lidské právo; a Libyjci se podílelina původním systému místní demokracie. Zeměse mohla chlubit největším zavlažovacím systémem na světě, který přiváděl vodu z pouště do měst a pobřežníchoblastí; a Kaddáfí zahaj oval program, jenžměl tento model rozšířit po celé Africe.
Ale to bylopředtím, než síly USA a NATO rozbombardovaly zavlažovací systém a zpustošily zemi. Dnes je situace tak zoufalá, že prezident Obama požádal své poradce, aby vypracovali nové možnosti, včetně nové vojenské fronty v Libyi a ministerstvo obrany údajně zůstává v pohotovosti „s celým spektrem připravených vojenských operací.“
Vítězné kolo ministryně zahraničí bylo skutečně předčasné, pokud hovoříme o oficiálním účelu humanitární intervence.  Ale její nově zveřejněné emaily odhalují další agendu stojící za libyjskou válkou; a té, jak sezdá, dosaženo bylo.

Mise splněna?

Z celkového počtu 3.000 emailů, vydaných ze soukromého mailového účtu Hillary Clintonové na konci prosince 2015, byla asi třetina pro jejího blízkého důvěrníka Sidney Blumenthala, právníka, který obhajoval jejího manžela v případu Monika Lewinski. V jednom z těchto mailů z 2. 4. 2011 se píše:
Kaddáfího vláda má 143 tun zlata, obdobnou část ve stříbře. Toto zlato bylo nahromaděno před současným povstáním a bylo určeno k použití pro vytvoření panafrické měny, založené na ibyjském zlatém dináru. Tento plán byl navržen tak, aby měly frankofonní africké země alternativu k francouzskému franku (CFA).
Původní mail ve „zdrojovém komentáři“ dodává:
Podle dobře informovaných jednotlivců je toto množství zlata a stříbra v hodnotě více než 7 miliard dolarů. Francouzští zpravodajští důstojníci objevili tento plán krátce poté, co začalo současné povstání, a byl to jeden z faktorů, které ovlivnily rozhodnutíprezidenta Nicolase Sarkozyho uskutečnit útok Francie na Libyi. Podle těchto jednotlivců byly Sarkozyho plány hnány následujícími věcmi:
·        1) Touha získat větší podíl na produkci ropy v Libyi
·        2) Zvýšení francouzského vlivu v severní Africe
·        3) Zlepšit jeho politickou pozici ve Francii
·        4) Poskytnout francouzské armádě příležitost potvrdit svou pozici ve světě
·        5) Adresovat obavy jeho poradců ohledně Kaddáfího plánu v dlouhodobém horizontu nahradit Francii ve frankofonní Africe.
·        6) Viditelně chybí jakákoliv zmínka o humanitárních zájmech. Cílem jsou peníze, moc a ropa.
Další výbušná potvrzení v nově zveřejněných emailech jsou podrobně popsány investigativním novinářem Robertem Parrym. Mezi ně patří přiznání válečných zločinů povstalců, speciálních školitelů uvnitř Libye na úplném začátk upovstání, a al-Kaidě, usazené v Američany podporované opozici.  Klíčové motivy pro násilné zásahy jsou potvrzovány jako pouhé pověsti. Parry naznačuje, že je mohl vymýšlet sám Blumenthal. Mezi ně patří i bizarní tvrzení o Kaddáfího „znásilňovaní politiky“, kdy se měla vojákům podávat Viagra, obvinění později nadnesené vyslankyní u OSN Susane Riceovou při její prezentaci v OSN. Parry pokládá řečnickou otázku:
Takže si myslím, bylo by možná jednodušší, kdyby Obamova vláda sháněla americkou podporu pro tuto „změnu režimu“ vysvětlením, že Francouzi chtěli ukrást Libyi bohatství a udržet francouzský neokoloniální vliv v Africe – nebo by Američané lépe reagovali na propagandistická témata o Kaddáfího podávání Viagry vojákům, aby mohli znásilnit více žen, zatímco ostřelovači mířili na nevinné děti? Bingo!

Svrženíglobálního finančního uspořádání

Jsou to banky,nikoliv vlády, co vytvářejí většinu penězv západních ekonomikách, jak nedávnopřiznala Bank of England. To probíhá už postaletí, a to prostřednictvím procesuzvaného půjčování „částečných rezerv“. Původně byly rezervy ve zlatě. PrezidentFranklin Roosevelt nahradil v roce 1933zlato v tuzemsku rezervami vytvořenýmicentrální bankou, ale zlato zůstalo rezervníměnou v mezinárodním měřítku.
V roce 1944 bylv Breton Woods vytvořen Mezinárodní měnovýfond a také Světová banka, za účelemcelosvětového sjednocení tohoto bankamivytvořeného peněžního systému.  Pravidla MMFuvádí, že žádná papírová měna nemůže býtkryta zlatem. Peněžní zásoba vytvořenásoukromě jako dluh, vyžaduje neustálý přísundlužníků; a během příštích padesáti letskončila většina rozvojových zemí vůči MMFv dluhu.  Tyto úvěry byly svázánys politikou „strukturálního přizpůsobení“,která zahrnuje úsporná opatření a privatizaci veřejného majetku.
Po roce 1944americký dolar obchodoval směnitelně sezlatem jako globální rezervní měna. Když USAuž nebyly schopny udržet krytí dolaruzlatem, v roce 1970 udělaly dohodu s OPEC na„podporu“ dolaru ropou, vytvořenímtakzvaného „petrodolaru“. S ropou bylo tedymožné obchodovat jen v amerických dolarech,které budou uloženy ve Wall Street a dalšíchmezinárodních bankách.
V roce 2001,nespokojený s klesající hodnotou dolaru,kterou platil OPEC za jeho ropu, iráckýSaddám Husajn porušil smlouvu a prodávalropu za eura. Rychle následovala změnarežimu, doprovázená rozsáhlou destrukcízemě.
Kaddáfí v Libyitaké porušil smlouvu, ale udělal víc, nežjen prodával ropu za jinou měnu:
Tento vývojpodrobně popsal blogger Denise Rhyne:
Po celá desetiletíse Libye a další země pokoušely vytvořitpanafrický zlatý standard. Libyjský Kaddáfía další hlavy afrických států chtělinezávislou, celoafrickou „tvrdou měnu“.
Africké státy sepod vedením Kaddáfího sešly nejméně dvakrátkvůli měnové unifikaci.  Země projednávalymožnost používat libyjský dinár a stříbrnýdirham jako jediné možné peníze na nákupafrické ropy.
Až do nedávnéinvaze USA a NATO byl zlatý dinár vydávánCentrální bankou Libye (CBL). Libyjská bankabyla ve stoprocentním vlastnictví státu anezávislá. Cizinci museli v Libyi obchodovatskrz CBL. Centrální banka Libye tiskladinár, využívajíc 143,8 tun státního zlata.
Libyjský Kaddáfí(předseda Africké unie v roce 2009) vymyslela financoval plán na sjednocení suverénníchstátů Afriky s jedinou zlatou měnou (UnitedStates of Africa). V roce 2004 položilpanafrický parlament (53 států) plány proafrické hospodářské společenství – s jedinouzlatou měnou do roku 2023.
Africké zeměprodukující ropu měly v plánu opustitpetrodolar a požadovat za ropu/plyn platbuve zlatě.

Předvedenínemožného

Kaddáfí učinil víc,než organizování měnového převratu.Předvedl, že finanční nezávislosti by mohlobýt dosaženo. Jeho největší infrastrukturníprojekt, velká umělá řeka, změnila suchéoblasti v obilnici Libye; a projekt za 33miliard dolarů byl financován bezúročně bezzahraničního dluhu, a to prostřednictvímdomácí libyjské státem vlastněné banky.
To by mohlovysvětlovat, proč byl v roce 2011 tentorozhodující kus infrastruktury zničen. NATObombardovalo nejen potrubí, ale ukončiloprojekt vybombardováním továrny na výrobunezbytných trubek potřebných k jeho opravě.Zničení civilního zavlažovacího projektu,sloužícího až 70 procentům populace stěžívypadá jako humanitární intervence. Spíše,jak uvádí kanadský profesor Maximilian Forteve své důkladně výzkumné knize SlouchingTowards Sirte: NATOs War on Libya and Africa:
Cílem americkévojenské intervence bylo narušit nověvznikající vzor nezávislosti a síťspolupráce v rámci Afriky, který byusnadnila stoupající soběstačnost Afriky. Toje v rozporu s geostrategickými a polickýmiekonomickými ambicemi mimo-kontinentálníchevropských mocností, jmenovitě USA.

Záhadavyřešena

Emaily HillaryClintonové vrhají světlo na další záhaduzmiňovanou dřívějšími komentátory. Pročběhem několika týdnů po zahájení bojůzaložili rebelové vlastní centrální banku?Robert Wenzel v roce 2011 napsal v TheEconomic Policy Journal:
To naznačuje, žetady mámě něco trošku většího, než bandupobíhajících rebelů v hadrech, a že tu jsounějaké slušně sofistikované vlivy. Ještějsem neslyšel, že by během několika týdnůlidového povstání byla vytvořena centrálníbanka.
Všechno to bylovelice podezřelé a Alex Newman v článkuz roku 2011 došel k závěru :
Jestli byla mezidůvody Kaddáfího svržení skutečně záchranazkaženého globálního monetárního systému…možná nebude nikdy zcela jisté – alespoň neveřejně.
Záležitost by mohlazůstat neověřená tak jako mnoho příběhůpodvodu a korupce – ale zveřejnění emailůClintonové zjištěných FBI dodává značnouváhu Newmanovu podezření: hlavním důvodemnásilného zásahu nebyla bezpečnost obyvatel.Důvodem bylo zabezpečit globálníbankovnictví, peníze a ropu.
=

No comments:

Post a Comment