Sunday, July 9, 2017

Automat Koruna, Prague

Automat Koruna s neónovou reklamou od Ladislava Sutnara | zdroj: Pražský deník
Legendární bufet Koruna: Zápotocký mě seřval za to, že do koktejlů lijeme rum, vzpomíná vedoucí automatu
TÉMATA: československo | socialismus | praha
Návrat kdysi největšího bufetu s rychlým občerstvením v Československu ohlásil majitel secesního Paláce Koruna Tomáš Plachý. Po více než 20 letech tak v původním retro stylu ožije podnik, kam před revolucí chodili na jahodové koktejly, chlebíčky a párky studenti, sportovci i komunističtí papaláši. Každý den se tu otočilo 18 tisíc lidí!

Automat Koruna v Praze
Historie oblíbeného lidového bufetu se začala psát již za 1. republiky. Byl otevřen v roce 1931 v přízemí paláce Koruna a fungoval v něm vůbec první pražský automat na chlebíčky a limonádu. Od té doby se všem zařízením rychlého občerstvení říkalo po Praze „automat“.
Interiér bufetu z chromové oceli a stěn z béžových skleněných desek navrhl uznávaný architekt Ladislav Machoň, který měl ve věži paláce Koruna svůj ateliér a jednou sem přijel i na svém bělouši. Automat se samoobslužným provozem byl tenkrát v Evropě novinkou, a protože si ho Britové také přáli mít, musel pro ně Machoň postavit repliku automatu Koruna na proslulé londýnské Oxford Street.

Automat Koruna v Praze-interiér
Původní interiér automatu se bohužel nedochoval. V roce 1948 byl bufet znárodněn, dostal se do 4. cenové kategorie, zlidověl a ztratil svůj původní prvorepublikový ráz. Přesto byl velmi oblíben. V 50. letech se tu mixovalo až 50 tisíc mléčných koktejlů denně a smažilo 3 tisíce bramboráků. Za jejich vůní se sem táhly i zástupy komunistických papalášů včetně členů vlády. Domácími párky v pravých střívkách nepohrdl ani tehdejší prezident Antonín Zápotocký. „Jednou ale tady ztropil pořádný povyk,“ vzpomíná bývalý vedoucí automatu Koruna Josef Hlinák. „Rozčiloval se, že si tu studenti dávají ovocné koktejly s rumem. Prý co je to za socialistickou výchovu, soudruhu?“

Pan Hlinák pomáhal Polákům i Rusům zakládat podobné zařízení ve Varšavě a Moskvě
Podle automatu Koruna vznikaly bufety nejen u nás, ale i v zahraničí. Pan Hlinák pomáhal Polákům i Rusům zakládat podobné zařízení ve Varšavě a Moskvě.

Automat Koruna v Praze
Bohužel automat Koruna měl i své stinné stránky. Chodívali sem také „somráci“, kteří v nestřežené chvíli ujídali hostům jídlo z talířů. Přitom polévka se tu prodávala za 60 haléřů a párky za dvě koruny. Některým prodavačkám bufetu běžný plat zřejmě nestačil, neboť se přiživovaly prostitucí. Automat Koruna se tak stal i místem, kde se v dopoledních hodinách s pasáky vyúčtovávala tržba.

Palác Koruna v Praze
Poté, co do Československa v roce 1992 vtrhla hamburgerová kultura se svými McDonaldy, sláva mléčných bufetů i automatu Koruna začala rychle upadat, až byly postupně jeden za druhým zlikvidovány. Po čase se však Pražanům začalo po legendárním bufetu stýskat. Ožije jeho sláva podruhé?

No comments:

Post a Comment