Friday, May 25, 2018

Black Death

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-praha-ruzyne/aktuality/Stranky/vyvoz-koni-prevalskeho-do-mongolska2.aspx
Poučný článok o súčasnom Mongolsku – pokiaľ neprehliadnete stať o histórii Mongolska – neujde vám jeho nezmieriteľný nepriateľ – Čína. Otázka – odídete na poľovačku tisíce km. na Západ, keď viete, že vám sused okamžite vpadne do baráku? A opäť logistika a ľudské zdroje – a byť rozťahaný od čínskych hraníc po Európu. Odbočím – hordy Húnov – severne od Mongolska, sa dali do pohybu práve vďaka vtedajšej expanzii Číny – Húni boli vytlačení a tlačili ďalšie národy a pred Húnmi zase utekali Góti a Ostrogóti.
Tieto veci treba dávať do súvislosti aj s epidémiami – epidémie moru dokázali vyhladiť aj polovicu obyvateľstva, ale – vpadnete do krajiny s morovou nákazou a v podstate v biede a hladomore – pretože počas epidémií sa neprodukujú potraviny – len sa prežíva. Potom je tu ešte jedna možnosť – zakrivenie priestoru a červia diera…
„Nie je však dodnes úplne jasné, kde pandémia „čiernej smrti“ v 14. storočí začala. Dnes sa považujú za najpravdepodobnejšie miesto jej vzniku stepi centrálnej Ázie, hoci zaznievajú i názory, ktoré ohnisko umiestňujú do oblasti severnej Indie. Odtiaľ sa pravdepodobne nákaza šírila na západ a východ prostredníctvom obchodníkov a mongolských armád pozdĺž Hodvábnej cesty. V Európe sa prvýkrát objavila v obchodných prístavoch na Sicílii.
Bez ohľadu na správnosť teórie o mieste vzniku je zrejmé, že závažnosť a rozsah pandémie bol výrazne umocnený vojnami, hladom a počasím, ktoré v tom období sužovali rozsiahle oblasti Európy a Ázie. Ničivá občianska vojna v Číne medzi domácim obyvateľstvom a mongolskými hordami sa odohrala v období rokov 1205 až 1353. Dlhotrvajúci konflikt vážne narušil poľnohospodárstvo a obchod a viedol k opakovaným hladomorom. Na konci 13. storočia vypukla tzv. „Malá doba ľadová“. Katastrofické počasie dosiahlo svoj vrchol v prvej polovici 14. storočia, so závažnými celosvetovými dôsledkami.“
REPLAY – „Ničivá občianska vojna v Číne medzi domácim obyvateľstvom a mongolskými hordami sa odohrala v období rokov 1205 až 1353. Dlhotrvajúci konflikt vážne narušil poľnohospodárstvo a obchod a viedol k opakovaným hladomorom. Na konci 13. storočia vypukla tzv. „Malá doba ľadová“.“ – takže čo tu robili Mongoli v roku 1241?!
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cierna_smr%C5%A5
http://www.krasymongolska.cz/clanky/

No comments:

Post a Comment